سه شنبه / ۲۹ مهر ۱۳۹۹ / ۲۰:۴۴
سرویس : آزمایشگاه، گواهینامه ها و اسانس
کد خبر : ۹۷۶۴۴
گزارشگر : ۳۵۱۴
فودنا
سرویس آزمایشگاه، گواهینامه ها و اسانس

کاهش میزان ضایعات موادغذایی در تولید / تولید مواداولیه داخلی از جمله پایدارکننده‌ها و استارترها / تولید سنسورهای ویژه محصولات غذایی

رئیس موسسه علوم و صنایع غذایی، سلامت غذا و امنیت غذا را از مأموریت های اصلی این موسسه نام برد و گفت: ایران یک درصد جمعیت جهان را دارد، ولی دو درصد ضایعات مواد غذایی به ایران اختصاص یافته است که در این زمینه پروژه‌های مختلفی را اجرایی کرده‌ایم که از آن جمله می‌توان به استفاده از ضایعات کارخانجاتی چون نبات‌سازی برای تولید الکل و بسته‌بندی‌های پلاسمائی برای ماندگاری بیشتر ارز‌ش غذایی در تولید اشاره کرد.

دکتر قدیر رجب‌زاده با اشاره به اهمیت امنیت غذایی در کشور، گفت: برای بررسی وضعیت امنیت غذایی در کشور باید به آمارها توجه کنیم که آمارهای کشور در این زمینه مربوط به سال ۹۷ می‌شود. بر این اساس نسبت هزینه های خوراکی به کل هزینه‌ها ۲۴ درصد است که متوسط کل دهک های جامعه ما است و برای روستائیان 34 درصد گزارش شده است این آمار برای کشورهای پیشرفته بین ۹ تا ۱۴ درصد گزارش شده است که برای ما بسیار نگران‌کننده است.

رجب زاده با تأکید بر اینکه نسبت هزینه خوراکی به کل هزینه‌ها یکی از شاخص‌های امنیت غذایی به شمار می‌رود، ادامه داد: افزایش این عدد موجب نگرانی از لحاظ دسترسی مردم به موادغذایی سالم می‌شود که لازم است وضعیت اقتصادی مردم و دسترسی آن‌ها به غذای سالم و مفید مورد توجه قرار گیرد.

میزان همراهی دولت، صنعت و دانشگاه در رسیدن به اهداف روز جهانی امنیت غذایی

دکتر قدیر رجب‌زاده در پاسخ به سوال خبرنگار فودنا مبنی بر میزان همراهی دولت، صنعت و دانشگاه در تحقق اهداف روز جهانی امنیت غذایی گفت: دولت‌ها تلاش می‌‎کند تا به غذای سالم برای مردم برسند ولی ما به عنوان یک مرکز پژوهشی سعی می‌کنیم تا حساسیت‌های تمامی گروه‌های موثر بر رسیدن به غذای سالم را برانگیزیم تا به نتیجه برد برد برای تمامی گروه‌های برسیم

وابستگی در روغن و دانه های روغنی عامل موثر در تولید انواع گوشت

رئیس موسسه علوم و صنایع غذایی با اشاره به وضعیت صادرات و واردات کشور در حوزه مواد غذایی، یادآور شد: در برخی از محصولات مانند غلات، گوشت، گوشت مرغ و میوه و سبزیجات صادرات داریم، ولی در محصولاتی مانند روغن و دانه‌های روغنی کمتر از ۲۰ درصد در داخل کشور تولید می‌شود که این امر باعث شده است که در مواردی مانند کنجاله وابسته به خارج باشیم. کنجاله در تولید گوشت سفید و قرمز موثر است.

 

تولید مواد اولیه داخلی از جمله پایدارکننده ها و استارترها

رجب زاده تولید مواد اولیه مانند پایدارکننده‌ها، استابیلایزرها، استارترها، سمغ‌ها و ارزش‌های افزوده موادغذایی را از دیگر پروژه‌های این موسسه نام برد و یادآور شد: علاوه بر آن برای گروه های خاص مانند بیماران خاص و یا گروه‌های سنی خاص، جیره‌های غذایی را تهیه و به بازار عرضه کرده‌ایم.

به گفته وی، جیره غذایی برای دانش آموزان به منظور کاهش کمبود انواع ویتامین ها و جیره غذایی برای افراد مسن از جمله این دستاوردها به شمار می رود.

رئیس موسسه علوم و صنایع غذایی همچنین اضافه کرد: با همکاری صنایع دفاع نیز جیره غذایی ۲۴ تا ۴۸ ساعته به ما واگذار شده است که در این پروژه اقدام به تهیه جیره های غذایی کرده ایم.

تدوین سند ملی آلاینده‌های مواد خام کشاورزی با محدودیت اعتبارات همراه شد

رجب زاده ادامه داد: تدوین سند ملی پایش آلاینده‌های مواد خام کشاورزی یکی از طرح‌های کلان وزارت علوم است که در سال ۹۳ تصویب و این موسسه به عنوان مجری محوری انتخاب شد.

وی با بیان اینکه در این پروژه اقدام به تدوین سندی برای پایش آلاینده های مواد غذایی دام، طیور و انسانی شده است، خاطر نشان کرد: این سند با همکاری این موسسه، وزارت جهاد کشاورزی و دانشگاه بقیه الله تدوین شد، ولی به دلیل محدودیت اعتبارات، این پروژه در حد تدوین یک سند باقی مانده است.

رئیس موسسه علوم و صنایع غذایی خاطر نشان کرد: این در حالی است که ما معتقدیم این سند حداقل می‌تواند به صورت پایلوت در خراسان رضوی اجرایی شود؛ چرا که یکی از معضلات اصلی ما وجود مواد آلاینده غذایی است که اگر این معضل رفع شود، محصولات غذایی با آلاینده‌های کمتر در دسترس مصرف کننده قرار خواهد گرفت که سلامت جامعه را نیز دربرخواهد داشت.

رجب زاده این آلاینده ها را شامل باقی مانده سموم، آنتی بیوتیک‌ها و هورمون‌ها نام برد و گفت: هر چقدر ما در زمینه کاهش آلاینده‌ها تعلل کنیم، سخت‌‎تر می‌توانیم آن را مدیریت کنیم.

تولید سنسورهای ویژه محصولات غذایی

وی از طراحی و تولید کیت‌های تشخیصی برای شناسایی برخی از ترکیبات موجود در موادغذایی خبر داد و گفت: ترکیباتی مانند تتراسایکلین، نیترید و پروکسیدها در روغن از جمله موادآلاینده در محصولات غذایی هستند که با استفاده از سنسورها می‌توانیم آن‌ها را شناسایی کنیم.

رئیس موسسه علوم و صنایع غذایی ادامه داد: اینکه روغن‌ها تا چه زمانی قابل استفاده است و ماندگاری آن تا چه زمانی است، به راحتی قابل تشخیص نیست؛ ولی با استفاده از این کیت‌ها می‌توانیم به صورت سریع و برخط میزان ماندگاری روغن ها را اعلام کنیم.

وی همچنین تتراسایکلین‌ها را مواد آلاینده موجود در لبنیات دانست که کیتی برای تشخیص آن ساخته شده است و به گفته وی این محققان در حال رایزنی برای واگذاری دانش فنی آن به متقاضیان هستند.

 

(سه شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۹) ۲۰:۴۴

پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید


خبر 1

خبر برگزیده

بازار ارز

سرویس نمایشگاه و همایش‌ها