دوشنبه / ۸ مرداد ۱۳۹۷ / ۱۳:۰۹
سرویس : سرویس عمومی
کد خبر : ۷۸۸۹۲
گزارشگر : ۳۵۱۶
سرویس سرویس عمومی

پرخوری نظام توزیع صنایع غذایی کار دستش می‌دهد

نائب رئیس نظام توزیع صنایع غذایی مازندران گفت: هیچ نظارتی بر نظام توزیع صنایع غذایی وجود ندارد.

اسماعیل خاتمی مقدم در گفت و گو با ایسنا با بیان این که در هیچ کجای دنیا فراوانی توزیع، فروشنده و فروشگاه وجود ندارد و همه این ها باعث پر هزینه شدن این نظام می شود، اظهار کرد: نظام توزیع بسته به نوع کالا از حلقه‌های کوچک تر و بیشتری تشکیل شده که گاها بخش زیادی از این زنجیره را خود صنایع غذایی بر عهده می‌گیرد؛ قطعا صنایع غذایی در بخش فروشگاه‌های عرضه ورود پیدا نکرده و این چند لایه بودن، میزان هزینه نظام توزیع را بالا برده است.

وی افزود: نظارت بر حلقه‌های قبل از فروشگاه‌ها از جمله نمایندگی، عمده فروش، مراکز پخش با کالاهای برند را همان صنایع تولیدی بر عهده گرفته است؛ چنان چه که حلقه آخر فروشگاه‌ها در اختیار صنعت نبوده و در موضوع توزیع مستقل عمل می‌کنند.

نائب رئیس نظام توزیع صنایع غذایی مازندران با اشاره به این که فاصله قیمتی در بین تمامی لایه‌های نظام صنایع غذایی تعریف شده است، یادآور شد: تولید کننده اصلی باید بین ۱۵ تا ۱۷ درصد سود داشته باشد و ۵ تا ۱۰ درصد برای نظام توزیع در نظر گرفته شده، همچنین ۱۵ درصد برای فروشگاه انتهایی گذاشته شده است.

خاتمی مقدم یادآور شد: بخش بزرگ سود زمانی است که تولید کننده به نظام توزیع تخفیف می‌دهد با  امید این که شاید نظام توزیع نیز با تخفیفی  محصولات را به مصرف کننده برساند، اما اغلب موارد چنین اتفاقی نمی افتد؛ البته برخی ارزان کده‌ها با تخفیف بیشتری نسبت به سایر فروشگاه ها عرضه را انجام می دهند که در قبال کل تولید چیزی نیست.

فاصله قیمتی 50 درصدی کالا از مبدا کارخانه تا بازار مصرف

وی با اشاره به این که در حال حاضر روز به روز سود تولید کننده کاهش یافته و هزینه‌های زنجیره های تولیدی در حال افزایش است، تصریح کرد: در سبد صنایع غذایی، پایه قیمت نقدی نه واسطه‌ای و فاصله قیمت از درب کارخانه تا سبد غذا و مصرف کننده حدود ۵۵ درصد است، این فاصله در حالی است که حاشیه سود صنایع غذایی و تبدیلی ما زیر ۱۰ درصد و در بیشتر صنایع مادر یا اصلی سود زیر ۲ درصد یا گاها منفی بوده است؛ عدد ۵۵ درصد عدد بزرگی است که در بیرون از صنایع اتفاق می افتد.

خاتمی مقدم با بیان این که در کشورهای دیگر هم فاصله های زیاد بین تولید کننده و مصرف کننده وجود دارد، گفت: این در حالی است که دو اتفاق مهم  در آن جا رخ می دهد؛ ابتدا این که مصرف کننده عموما متمول بوده و می‌تواند این فاصله‌ها را پرداخت کند در حالی که در کشور ما توان خرید مردم کم است؛ از سمت دیگر صنایع تبدیلی ما حاشیه سود بسیار نازلی دارند؛ این ۵۵ درصدی که در بازار مانده عدد بسیار بالایی در مقایسه با بخش تولید و مصرف که هر دو ضعیف‌اند است.

نظام توزیع یا زیاد می‌خورد یا پرهزینه است

نائب رئیس نظام توزیع صنایع غذایی مازندران با بیان این که در حال حاضر تولید کننده از سود کمتری برخوردار بوده و در نهایت انگیزه تولید روز به روز کمتر می شود، افزود: مصرف کننده با یک قیمت بسیار بالا و قدرت خرید پایین مواجه است که عملا هزینه‌های نظام توزیع را با خریدی که کرده میدهد؛ از آن جایی که دو بخش اصلی تولید و مصرف با بخش توزیع مشکل دارند؛ خود نظام توزیع یا زیاد می‌خورد یا پرهزینه است که در مقابل هزینه هایی که می کند چیزی به چشم نمی آید، این امر نشان دهنده حالت بیمارگونه سیستم توزیع است.

وی بیان کرد: ۵۵ درصد فاصله بین تولید کننده تا مصرف کننده رقم بسیار بالایی بوده که یک بیماری با هزینه های جدی و بدون ایجاد ارزش افزوده ای را شامل می شود.

خاتمی مقدم با بیان این نکته که نظام توزیع، بیماری و ناکارآمدی خود را هم در بخش اقتصاد هم در بحث کیفیت به تولید کننده و مصرف کننده تحمیل می کند، اظهار کرد: متاسفانه رها بودن و تحت کنترل نبودن نظام توزیع به لحاظ ارزیابی‌های کیفی بسیار بزرگ تر از ابزارهای نظارتی ما است.

کاهش کیفیت محصولات غذایی به دلیل ناکارآمدی نظام توزیع

  نائب رئیس نظام توزیع صنایع غذایی مازندران یادآور شد: ناکارآمدی هایی در حلقه نظام توزیع وجود دارد که تاثیرات خود را بر تولید کننده و مصرف کننده می گذارد، یعنی بخشی از کیفیت محصولات غذایی ما به دلیل ناکارآمدی نظام توزیع و نداشتن ابزارهای کیفی افت کیفیت پیدا می کند که مصرف کننده باید تاوان آن را بدهد.

وی با تاکید بر این که ناکارآمدی نظام توزیع در بخش کیفیت تولید کننده را مجبور به تطبیق با نظام ناکارآمد کرده است، افزود: این ناکارآمدی منجر می شود تا تولیدکننده از قوانین فرآیند نظام تولید آن تخطی کند، این استانداردها برای نظام تولید بر پایه یک نظام توزیع کارآمد نوشته شده است؛ زمانی نظام توزیع کارآمد نیست، رعایت آن استانداردها باعث نابودی تولیدکننده در بازار می شود.

هیچ نظارتی بر نظام توزیع صنایع غذایی نیست

خاتمی مقدم اظهار کرد: اگر قرار باشد صنایع غذایی ما آسیب ببیند که دیده و اگر بخواهد آسیب بیشتری ببیند که خواهد دید بخش بزرگی از ضربه‌ای که می خورد از نظام توزیع است و این آن چیزی است که متاسفانه هیچ کدام از دستگاه های اجرایی و نظارتی به آن توجه نمی‌کنند. کنترل نظام توزیع آن قدر کم بوده که می توان گفت ناچیز یا صفر است؛ یعنی آن قدری که به تولید توجه می‌کنند به آن اندازه مواد اولیه را کنترل نمی‌کنند.

  خاتمی مقدم خاطرنشان کرد: متاسفانه در کشور ما اغلب قیمت‌ها تعیین شده از بالا بوده که صنعت باید روی محصول خود بزند و پس از آن محصول را با سود کمتر از آن چیزی که برایش تعریف شده تحویل بازار دهد؛ یک سری از فروشگاه‌ها برای جلب مشتری تخفیفی بیشتری می‌دهند و این تخفیف کمتر از قیمتی است که کارخانه قید کرده و مصرف کننده نمیداند که این تخفیف از کاهش قیمت تولید کننده در کارخانه است.

(دوشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۷) ۱۳:۰۹



پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید