به
گزارش فودنا، انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران برای
ساماندهی دادهها، گردآوری اطلاعات کاربردی صنایعغذایی استان مازندران را که از
گذشته آغاز شده بود، از سال 92 تمرکز و سرعت بیشتری بخشید و ویرایش دوم آن مربوط
به پایان سال 94 منتشر و هماکنون در
دسترس علاقهمندان قرار دارد.
روشن
است که تنوع، کیفیت و اعتبار اطلاعات، متناسب با نیازها و پیگیری و محک و مشارکت
بهرهمندان، به ویژه اعضای این انجمن، در
مراحل بعدی تکامل خواهد یافت.
باشد
که بانکهای اطلاعاتی از این دست که حاصل تلاش جمعی کنشگران است، ضمن گسترش منافع
اعضای انجمن، امکان تعامل و برنامهریزی دستگاههای اجرایی مسئوول را بیش از گذشته
فراهم سازد.
چکیده بانک اطلاعاتی صنایع غذایی مازندران به شرح زیر است :
1) سهم غذا در
هزینه خانوار شهری مازندران حدود 28% و
در خانوار روستایی حدود 35% است
2) از 508
پروانه بهره برداری شناسایی شده
حدود 183 واحد تولیدی در 10 گروه صنایع غذایی شامل : صنایع لبنی ، فرآوردههای
آردی ،صنایع تولید آرد ، فرآوردههای گوشتی ، آب و نوشیدنیها ، صنایع روغن ،
کنسروهای گوشتی ، کنسروهای غیرگوشتی ، بستهبندی و کشتارگاههای طیور در سطح استان
در حال فعالیت نسبی هستند.
3) بخش عمده
صنایع غذایی مازندران در 10
سال اخیر و بر اساس حمایت از طرح های کوچک و زود بازده و با حمایتهای یارانهای
شکل گرفتهاند که با حذف یارانهها از سال 89 و ناتوانی در رقابت، عموماً
ناکارآمدتر یا حذف شده اند.
4) صنایع غذایی
مازندران عموماً جزو صنایع کوچک هستند،
صنایع غذایی متوسط و بزرگ کمشمارند . که 68% از واحدها صنایع غذایی استان را
صنایع کوچک ( اشتغال زیر 50 نفر)تشکیل میدهند که با ظرفیت کمتر از 20 درصد در حال
فعالیت هستند.
5) کمتر از 30%
مواد اولیه اصلی صنایع تبدیلی غذایی مازندران از داخل استان تامین
میشود.
6)
پژوهشها
نشان میدهد تا پایان سال 94 از سوی دو مرکز ، سازمان صنایع و جهاد کشاورزی ، مجموعاً
برای حدود 508 واحد غذایی پروانه بهرهبرداری صادر شده است (سازمان صنایع 390
پروانه و سازمان جهاد 118 پروانه). از میان 183 واحد فعال این صنعت که از حداقل تا
حداکثر در حال فعالیت هستند ، 146 واحد از سازمان صنایع و 37 واحد از سازمان جهاد
پروانه بهرهبرداری فعال دارند و در مجموع حدود 36% از کل ظرفیت پروانههای بهرهبرداری
صادر شده و 50% از کل ظرفیت پروانه بهرهبرداری فعال در حال کار میباشد .
7) بر پایه همین پژوهشها
ظرفیت عملی نیروی شاغل مستقیم در
صنایع غذایی مازندران حدود 20,000 نفر است
. با احتساب ضریب 4 برای اشتغال غیرمستقیم ، میتوان گفت ، این صنعت بیش از
100,000 شغل را پوشش میدهد .
8) توزیع
اشتغال مستقیم شامل: صنایع لبنی 50%،
کشتارگاه طیور 10%، صنعت روغن 7%، فراورده های گوشتی 10%، کنسروهای غیر گوشتی 8%،
فراورده ای آردی 4%، صنایع نوشیدنی 3%، صنایع بسته بندی غذایی 4% و کارخانجات آرد
2% می باشد.
9) کمتر از 40%
از تولیدات در داخل استان عرضه میشود
و مابقی در خارج استان و خارج از کشور عرضه
میشود .
10) در مجموع 32 کارخانه شرکت
غذایی با وزن بیش از 180 هزار
تن و ارزش حدوداً 270 میلیون دلار صادرات به خارج از کشور داشتهاند .
11) در حال حاضر سهم دولتها
از واحدهای صنایع غذایی فعال استان
:
قبل سال 76، 25% ،
84-76، 27%
و 92-84 ،43% است ؛
در حالی که نسبت ظرفیت فعال در این دولتها به ترتیب 40% ،
39% و 20% و نسبت اشتغال 59% ، 20% و 23% است .
12) آمار تهیه شده نشان میدهد متوسط تولید سالانه
در ازای هر شغل مستقیم چنین است: کل صنعت غذا 187 تن، صنایع نوشیدنی
334 تن، صنایع تولید آرد 1005 تن، صنایع روغن 930 تن، صنایع فراوردههای گوشتی 230
تن، کشتارگاه طیور 63 تن، صنیع لبنی 96 تن، صنایع کنسرو غیر گوشتی 36 تن، صنایع
فراوردههای آرد 31 تن و صنایع بسته بندی غذا 179 تن.
13) مصرف سالانه
مواد اولیه مهم این صنعت :
a. شیرخام بیش از 900,000 تن ، شیرخشک حدود 4,000 تن ، گندم حدود
500,000 تن ، آرد بیش از 23,000 تن ، روغن بیش از 17,000 تن ، شکر بیش از 35,000
تن ، انواع گوشت حدود 140,000 تن و . . . میباشد که سهم دریافت از استان کمتر از
35% است . به عبارتی بیش از 65% از مواد اولیه اصلی مصرفی صنایع غذایی مازندران از
خارج از استان و حتی از خارج کشور تهیه میشود .
14) این بررسی همچنین نشان میدهد
که واحدهای فعال صنایع غذایی عمدتاً در دو شهر آمل (22%) ساری (15%) متمرکز
شدهاند ولی سهم اصلی ظرفیت تولید و اشتغال متعلق به شهر آمل به ترتیب 30% و 35%
است .
15) هزینههای
تولید صنایع غذایی به تقریب شامل : مواد
اولیه (%80 – 60) ، بستهبندی (%20 – 10) ، حقوق و دستمزد (%10 – 5) و سربار
(%8-4) است .
16) در حال حاضر سهم شهرکهای صنعتی از تعداد واحدهای صنایع
غذایی فعال استان، 42%، از ظرفیت عملی 19% و از اشتغال 26% می باشد.
17) تا پایان
سال 94 ،245 سیسم های مدیریت کیفیت
در 10 گروه صنایع غذایی مستقر شده است.
18) در بررسی وضعیت توزیع جنسیتی کارکنان 82% از اشتغال مربوط به
مردها و ازنظر تحصیلات نیز 20% از کارکنان در سطح
کارشناسی و بالاتر هستند.
انجمن صنایع غذایی و
دارویی مازندران
دانلود کتاب نمایشگاه صنایع غذایی استان مازندران + اطلاعات و آمار
http://www.foodna.ir/fa/advertisement/redirect/1469