این
گفته های گهربار دنیایی از تجربه را با خود همراه دارند که شاید برای رسیدن به
تجاربی که در درون خود دارند عمر انسان کوتاه باشد .
کلمات
و گفتار بزرگان در حوزه های مختلف نیز همین حکم را دارد و انسان بایستی با تمام
وجود برخی از عقاید و نصایح را پذیرا باشد .
استادی
می فرمود برای جامعه شناس شدن بایستی در درون جامعه باشی و برای شناختن مردم باید
در کف خیابان رفت و آمد داشته باشی و برای شناختن بازار بایستی در بازار مستقر شوی
.
این
مطلع بدین منظور بیان شد که برسیم به این جا که در راه رسیدن و یا در راستای هم
قدم شدن با اقتصاد مقاومتی در نان و نانوایی و در کنار نانوا چه می توانیم انجام
دهیم و به کجا می توانیم برسیم .
میزگرد
و نشستی بود که در خصوص مسایل و مشکلات نان و نانوایی تشکیل شده بود ، در اطراف
وضعیت نانوایی ها و نانوایان مباحث مختلفی را به بحث گذاشته بودند ، تعدادی از
دوستان حاضر در بحث رعایت انصاف و عدالت را به دست فراموشی سپرده بودند و هر چه می
خواست دل تنگشان به جمع حاضر عرضه می کردند ؛ در این میان مطلبی را به جمع عرض
کردم با این مضمون که :" هر کدام از دوستان که اظهار می دارند کار نانوایی
راحت است و زحمت و مشقتی هم ندارد اعلام آمادگی نمایند که فقط و فقط یک هفته از
وقت خود را در اختیار یکی از واحدهای نانوایی قرار دهند و سپس قضاوت نمایند."
؛ آنچه که در ضرب المثل عرض کردم این است که " خود را جای دیگران قرار
دهید" تا شاید مسایل و دغدغه ها و مشکلات آنها را بهتر متوجه و درک نماییم .
می توانید تصور کنید که یک واحد نانوایی و یک
نانوا در روز به صورت سه شیفت کارکند و به راحتی به تمام زندگی خود برسد ، شاید
بعید باشد و اگر باشد به سختی اتفاق بیفتد ، نانوایی که کمترین حد مرخصی و تعطیلات
و ... را داشته باشد بطور حتم و مرتب در معرض گله و شکایت خانه و خانواده می باشد
و از طرفی نیز گله و شکایت مردم و مشتری ؛ راستی چگونه است که اکثر ما در روزهای
تعطیل به استراحت و تفریح خود می پردازیم اما از نانوا توقع داریم که صبح اول وقت
و همزمان با نماز برای کار آماده شود و با تمام وجود نان در اختیار ما قرار دهد ،
آیا توان و طاقت نانوا فراتر از دیگران است ، آیا جزو مشاغل سخت محسوب می شود که
اینگونه زجر و زحمت می کشد ؟ آیا قوانین نوشته و نانوشته حاکم بر جامعه برای این
قشر اختصاصی است ؟
تعدادی
از عزیزان نانوا اظهار می داشتند که در طول شبانه روز حدود 12 تا 16 ساعت در حال
کار هستند در حالی که ساعت کار آنها طبق قانون حدود 8 ساعت در روز است ، و مابقی
ساعت های اضافه در حقیقت برای آماده سازی و انجام امور بعد از ساعت کار می باشد که
شامل نظافت و جمع کردن وسایل و ... می باشد ؛ اما اصل مطلب این است که به هیچکدام
از امور روزمره زندگی نمی رسیم ، نه به میهمان داری ، نه به تعطیلات مقرر برای عموم
مردم ، نه به تفریح و استراحت واقعی و نه به هیچ کار دیگر!.
پس
حواشی کار نانوایان بیش از اندازه است ؛ شاید بپرسید مختصر مطالب فوق چه ربطی با
عنوان دارد و به چه چیزی می خواهیم برسیم؟ شاید حقیقت این باشد که در راستای
اقتصاد مقاومتی که از مباحث اصلی سیاستمداران و تصمیم گیران حال حاضر می باشد این
است که بایستی تمام جوانب و امور ریز و درشت زندگی را مورد کنکاش و بررسی واقعی
قرار دهیم و از این رهگذر به ایده آل و مطلوب مورد نظر سوق پیدا کنیم .
آیا
واحد نانوایی می تواند در راستای اقتصاد مقاومتی گام بردارد ؟
در
این مقطع پیشنهادی را ضمیمه مطلب می کنم که شاید در وهله اول قدری ناشدنی و غیر
ممکن نماید ، ناشدنی از این جهت است که بطور معمول عادت کرده ایم که سنت شکنی
نکنیم و همان رویه و روال قبل را انجام دهیم و گاهی اوقات حتی تصور هم برای ذهنمان
تشویش ایجاد می کند ؛ اما می توان به آن فکر کرد و اگر محلی از اعراب داشت به آن
عمل نمود .
موضوع
پیشنهاد چنین است : " آیا می توان برای واحدهای
نانوایی ساعت کار یک شیفت مطرح کرد؟"
محاسن
و معایب احتمالی یک واحد نانوایی را در وضعیت فعلی نانوایی ها و وضعیت متصور در
پیشنهاد مذکور را بررسی می کنیم تا شاید به نقطه مطلوب برسیم .
1- زمان پرت و از دست رفته در رفت و آمد و
ترددهای روزانه برای حضور در محل کار .
2- ایجاد ترافیک و شلوغی های بی مورد برای کار سه
شیفت .
3- هزینه های ریالی برای استفاده از وسایل نقلیه
در ساعات مختلف .
4- تنشهای روحی و روانی خانواده در غیاب بیش از
حد افراد شاغل .
5- عدم انجام مراحل عمل آوری مواد اولیه مورد
نیاز کار به لحاظ ساعت کار پراکنده .
6- هزینه های اضافی برای حامل های انرژی در محل
کار .
7- برخوردهای نامتعارف با مشتریان و ارباب رجوع .
8- سایر مسایل و مشکلات مرتبط .
شاید
مختصر توضیح این باشد که یک نانوا در سه شیفت کار حتی با در نظر کرفتن نزدیکی محل
کار و منزل در کلان شهرها و دیگر شهرستان ها و شهرها اجبار پیدا می کند که تردد
اضافی بین سه شیفت کاری داشته باشد و این خود یعنی تحمل دردسرهای فراوان و از جمله
هزینه اضافی بر اقتصاد خانوار ، که همین موضوع سبب ترافیک های بی مورد در شهر و
شلوغی و ازدحام بیش از حد در مسیرهای محتلف می شود ، با این حساب چنانجه فرد مورد
نظر از وسیله نقلیه خود استفاده نماید که حساب کار ترافیک و هزینه معلوم است ، در
همین بین افرادی هستند که به عنوان کارگر نانوایی از محل سکونت خود مهاجرت کرده و
برای انجام کار نانوایی به دیگر شهرها رفته و به ناگزیر در محل نانوایی اسکان می
یابند که این نیز بر مشکلات خانواده و دوری افراد از یکدیگر و تنشهای روانی می
افزاید که اثرات مخرب آن بر هیچ کس پوشیده نیست .
یکی از مسایلی که در
نانوایی ها بطور مداوم و مستمر باعث اذیت و آزار مشتری می شود و سبب شده است تا از
خرید نان رضایت نداشته باشد احتمال افزودن جوش شیرین یا بیکربنات سدیم به نان است.
- جوش شیرین در اثر واکنش با حرارت و رطوبت در جریان پخت نان به کربنات سدیم تبدیل می گردد و دارای خاصیت قلیایی بالا و اثرات سوء بهداشتی خواهد بود .
- جوش شیرین باقیمانده در نان باعث
افزایش PH و در نتیجه مانع رشد و
تکثیر مخمرها می گردد .
- جوش شیرین باقیمانده در نان سبب
تیرگی رنگ مغز نان و بوی نامطبوع در آن می گردد .
- جوش شیرین باقیمانده در نان باعث
قلیایی شدن محیط دهانی و در نتیجه واکنش قلیا با چربی های موجود در مواد غذایی که همزمان مزه صابون حس می شود .
- در اثر تخمیر سریع و
کاذب خمیر، در هنگام پخت ، خمیر
نارس و فطیر بوده و در نتیجه ارزش غذایی لازم را ندارد .
- نان تهیه شده با جوش شیرین علی رغم
شکل به ظاهر رسیده ، چون فاقد محصولات جانبی
حاصل از فعالیت سلولهای مخمر و باکتریهای اسید لاکتیک می باشد فاقد طعم و مزه
طبیعی می باشد .
در این راستا متخصصان علم تغذیه به این نتیجه رسیده اند که کم خونی، پوکی
استخوان، سوءهاضمه، افسردگی و بی حالی از جمله عوارضی هستند که مصرف روزانه نان
های جوش شیرین دار در انسان ایجاد می کند، زیرا جوش شیرین با نشستن روی آهن و کلسیم در خون، به تدریج به حذف این دو
عنصر حیاتی از بدن منجر شده و خونسازی و استقامت استخوان ها را از بین میبرد.
همچنین از آنجا که این ماده خاصیت ضد اسیدی دارد، با ورود به معده، اسید آن را از
بین برده و فرایند هضم غذا را با مشکلات جدی روبه رو می کند.
و اما در صورتی که خمیر به صورت طبیعی عمل آوری
شود دارای فواید و خواص زیر می باشد :
-
با تولید گاز CO2 باعث ورآمدن و افزایش حجم خمیر می گردد .
-
کار با خمیر را آسان
می کند .
-
باعث ایجاد عطر و طعم
مطبوع و افزایش زمان ماندگاری نان می گردد .
-
باعث افزایش میزان جذب
املاح از جمله کلسیم ، آهن و روی در بدن می گردد .
در این صورت
و با وضعیت سه شیفت در نانوایی ها و در نظر گرفتن کمبود زمان و بی حوصلگی، امکان
استفاده از جوش شیرین افزایش پیدا کرده و همان می شود که توضیح داده شد.
پس از آن
استفاده از حامل های انرژی نیز خود ناگفته پیداست ، در جایی که اجبار داشته باشید
تا به جای یک نوبت ، سه نوبت تنور خود را گرم کنید بطور حتم تفاوت فاحشی وجود
خواهد داشت ، بنابر این صرفه اقتصادی در این میان خودنمایی خواهد کرد .
از همه
مهمتر هنگامی که شخص برای یک شیفت کاری مستمر به فعالیت مشغول می شود بعد از اتمام
کار خود با خیالی راحت یا به منزل و خانه و زندگی خود بازگشته و به کارهای خانواده
می رسد و یا به کار دیگری مشغول می شود که ،هم تاثیر مثبت در اقتصاد خانواده و هم
رضایت خانواده را در پی دارد .
در این اثنا
مسایل و مشکلات نهادهای نظارتی و بازرسی از واحدها نیز به نوبه خود وقت گیر و برای
سازمان های درگیر با این موضوع مستلزم صرف وقت اضافی و هزینه های مضاعف می شود ؛ در حالیکه با توجه به یک شیفت کاری و یا
اصطلاحا ساعت کار اداری به معنای 8 ساعت کار یکسره حالت های مثبت قضیه می تواند در
راستای اقتصاد مقاومتی باشد بدین معنا که :
-
ترددهای اضافی حذف و رفت و برگشت معمول بوجود
خواهد آمد .
-
به لحاظ حضور مستمر در محل کار و همزمان پخت
نان و عمل آوری خمیر برای تنور بعدی امکان استفاده از جوش شیرین ( که در حالت ضیق
وقت بیشتر مورد توجه بود ) می تواند کاهش پیدا کند که در این صورت سلامت و بهداشت
افراد تهدید نخواهد شد .
-
امکان رسیدگی فرد به کارهای شخصی و دیگر اموری
که در گذشته برای آنها وقت نداشته است .
-
استراحت و یا رسیدگی به خانه و خانواده و رضایت
خانواده از این حالت و فراهم آمدن بهداشت روانی خانواده .
-
صرفه جویی در هزینه های مترتب بر استفاده از
حامل های انرژی .
-
سهولت و راحتی انجام امور بازرسی ونظارت بر
واحدهای صنفی و ...
در این تصورات شاید انتقاداتی هم بوجود آید که
در جای خود بایستی حل و فصل شود ، به عنوان نمونه :
-
مگر می شود سرتاسر یک شهرستان فرضی از صبح تا
ظهر نانوایی باشد و بعد از آن نانوایی تعطیل گردد ، افراد محلی و مسافران و ... در
زمان تعطیلی اگر نیاز به نان داشته باشند چه کار کنند ؟ برای این موضوع می توان
تعداد نانوایی های یک شهرستان را در محله ها و یا مناطق به 2 دسته تقسیم کرد و به
طور مثال برای صبح تا ظهر تعدادی از نانوایی ها و برای ظهر تا شب تعداد دیگری از
نانوایی ها به فعالیت مشغول باشند .
-
عادت به تازه خوری و یا گرم خوری نان در
خانوارها چه می شود ؟ دقیقا جواب قبلی این امر را نیز کفایت می کند ، ضمن اینکه
حتی اگر تمام نانوایی ها یک شیفت صبح تا ظهر کار کنند ، باز هم یک وعده از تازه
خوری نان حذف می شود ، ضمن اینکه در اکثر خریدها، تمام نان خریداری شده بصورت داغ
به مصرف نمی رسد و خرید یک وعده در وعده های دیگر غذایی نیز استفاده می شود .
به هر حال شاید این مورد یک
مطالبه به حق باشد که در این مورد بایستی مسوولین و کارشناسان خبره با بررسی
قوانین موضوعه از طریق نهادهای ذی ربط مانند وزارت صنعت ، معدن و تجارت ، وزارت
جهاد کشاورزی ، وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی ، مراکزی همچون امور اصناف
وبازرگانان و اتاق های اصناف و... مطلب را عنایت خاص نمایند تا از این طریق قدمی
هر چند کوچک در راستای اقتصاد مقاومتی که بطور حتم اولین قدم آن خودباوری و اعتقاد
به موضوع می باشد برداشته شود .