دکتر احمد اسماعیل زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مصاحبه تلفنی با برنامه «روزنه» در مورد پویش ملی سلامت بیان داشت: علت انتخاب نمک برای هفته اول بهمن ماه؛ ارتباط مصرف نمک با دیابت و پرفشاری خون و اطلاعات غلط زیادی که در مورد مصرف نمکهای دریا و نمکهای رنگی امروزه در جامعه بین مردم وجود دارد است.
وی افزود: متاسفانه به دلیل رواج اطلاعات غلط، تعداد زیادی از مردم نمک یددار تصفیه شدهای که به سلامت کمک میکرد و باعث از بین رفتن گواتر در جامعه شده بود را کنار گذاشتند و رو به استفاده از نمکهای دریا و رنگی کردند که این نمکها علاوه بر اینکه تصفیه شده نیستند و ید کافی ندارند حاوی فلزات سنگینی هستند که برای سلامت فرد مضر است.
اسماعیل زاده تصریح کرد: از طرف دیگر مصرف نمک در کشور بسیار زیاد است که در این هفته توصیه میشود مردم میزان مصرف نمک را به حداقل ممکن برسانند.
*** استفاده از آبغوره یا آبلیمو به جای نمک
وی اظهار داشت: یکی از راهکارهای کاهش استفاده از نمک استفاده از آبغوره و آبلیمو به جای نمک برای طعم دادن به غذا میباشد چیزی که در فرهنگ سنتی ما هم وجود داشت.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت ادامه داد: نمک موجود در آبغوره و آبلیموهای صنعتی بسیار اندک است ولی استفاده از آبغوره و آبلیموی طبیعی بسیار ایده آلتر میباشد.
وی با تاکید بر اینکه نمک مصرفی که روزانه فرد مصرف میکند فقط از طریق نمکدان نیست و مقدار زیادی نمک پنهان در مواد غذایی وجود دارد که روزانه وارد بدن میشود بیان داشت: یکی دیگر از مشکلات این است که صنعت غذا برای پیشرفت و تولید دنبال طعمهای جدید و درآمد بیشتر است ولی وزارت بهداشت در اقدامی با همکاری سازمان غذا و دارو به کارخانههای تولید چیپس و پفک مجوز تولید محصولات کم نمک را داده است و اکنون انواع چیپس و پفکهای کم نمک که نمک کنترل شدهای دارند در جامعه وجود دارد.
اسماعیل زاده اظهار داشت: از سوی دیگر وزارت بهداشت محصولات غذایی که مصرف آنها برای سلامت افراد مضر است مانند نوشابه و سوسیس و کالباس را در لیست کالاهای آسیب رسان قرار داده تا مالیات بیشتری از این محصولات گرفته شود و با افزایش قیمت آنها مردم به سمت غذاهای آسیب رسان نروند.
وی با تاکید بر اینکه ذائقه افراد ساختی است از والدین تقاضا کرد ذائقه خود را به نسل بعدی انتقال ندهند و در تهیه غذا برای فرزندان از کودکی غذاهای پرنمک یا با شکر فراوان تدارک نبینند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی خاطر نشان کرد: اطلاع رسانی تغذیه سالم در هفته دوم بهمن ماه از هشتم تا پانزدهم به موضوع لبنیات اختصاص و تمرکز بر روی مبارزه با اطلاعات غلط در مورد استفاده از لبنیات دارد.