یکشنبه / ۱۲ دی ۱۳۹۵ / ۱۰:۴۶
سرویس : آرد و غلات، مواد نشاسته ای
کد خبر : ۶۹۳۳۶
گزارشگر : ۱۰۰۶
سرویس آرد و غلات، مواد نشاسته ای
گفتگوی فرصت امروز با رئیس اتحادیه نان های حجیم و نیمه‌حجیم

سرمایه گذاری روی تندرستی مردم / مغایرت روش تولید نان در ایران با استانداردهای جهانی

بیشترین مشکلات گوارشی ایرانیان ناشی از مصرف نان های سفید و سنتی است. استفاده از نان سفید در اکثر کشورهای جهان به صفر رسیده است و این کشورها به سمت مصرف نان های تیره که سبوس بیشتری هم دارند گرایش پیدا کرده اند، این در حالی است که در ایران مصرف نان لواش با 64درصد بیشترین سهم مصرف را به خود اختصاص داده است.

برای بررسی بازار نان‌های رژیمی «فرصت امروز» گفت و گویی را با محمدجواد کرمی، رئیس اتحادیه نان های حجیم و نیمه‌حجیم داشته که در ادامه می‌خوانید.

مغایرت روش تولید نان در ایران با استانداردهای جهانی

کرمی با بیان اینکه باید تعریف ما از نان‌های رژیمی مشخص باشد، می‌گوید: متاسفانه همه مردم تصور می‌کنند که اگر سبوس را به آرد اضافه کنیم آن نان رژیمی می‌شود. نان رژیمی نانی است که با رعایت استانداردهای لازم مثل فیبر بالا، سبوس بالا یا اضافه کردن آرد جو و تفکیک گلوتن از آرد در شرایط ویژه طبخ شود؛ این نوع نان، نان رژیمی است. 

گاهی اوقات دیده می‌شود که در نانوایی‌ها در طبخ نان‌های سنتی مثل سنگک و بربری از واژه بربری یا سنگک سبوس دار استفاده می‌شود. باید بگویم این نان‌ها هیچ گونه خاصیتی ندارند و بسیاری از ویتامین‌های آن‌ها بر اثر اضافه کردن سبوس به خمیر از بین می‌رود. 

وی با بیان این جملات می‌افزاید: در تمام دنیا گرایش مردم به سمت مصرف نان‌های تیره است. این نوع نان‌ها سبوس بیشتری دارند، اما در ایران هرچقدر نان فید‌تر باشد طالب بیشتری دارد. در حال حاضر در ایران سبوس‌های جدا شده از آرد برای مصرف دام استفاده می‌شود، در حالی که در تمام دنیا سبوس را به آرد اضافه می‌کنند تا بتوانند نان مغذی تری را تولید کنند. 

کرمی ادامه می‌دهد: روش تولید نان در ایران کاملا مغایر استانداردهای جهانی است؛ در ایران همچنان تولید نان‌های تخت و فلت رواج دارد در حالی که تمام دنیا به سمت تولید نان‌های حجیم حرکت کرده‌اند. 

وی دلیل حرکت به سمت تولید نان‌های حجیم در این کشور‌ها را چنین بیان می‌کند: تنوع محصول در نان‌های حجیم بسیار بالاست و زمانی که شما به یک واحد تولید نان حجیم مراجعه می‌کنید با ۴۰نوع نان که ممکن است در برخی واحد‌ها تعداد آن‌ها به ۱۵۰نوع هم برسد مواجه هستید اما در واحدهای تولید نان فلت بیش از یک نوع نان نمی‌توان تولید کرد. 

وی ماندگاری بالا و پروسه استانداردسازی نان را از دیگر دلایل حرکت به سمت نان‌های حجیم و رژیمی برمی شمرد و می‌گوید: قطعا نان‌هایی که به این روش پخت می‌شوند سالم‌تر هستند. 
نان فانتزی - نان حجیم و نیمه حجیم 4
در صادرات اقبال خوبی نداشته‌ایم
کرمی در پاسخ به این سوال که آیا ایران در زمینه صادرات نان‌های رژیمی اقداماتی هم داشته است، می‌گوید: در بحث صادرات نان، تولیدکنندگان ما اقبال خوبی نداشته‌اند و این مسئله دلایلی دارد که یکی از آن‌ها گران بودن آرد و گندم در ایران به نسبت قیمت‌های جهانی است. 

گندم جهانی کیلویی ۷۰۰تومان است در حالی که گندم ایران با یارانه‌ای که دولت برای آن در نظر می‌گیرد با قیمت ۹۰۰ تومان به واحدهای تولیدی عرضه می‌شود. حال تولید و بسته بندی آن برای صادرات قطعا با افزایش قیمت همراه خواهد بود که این توان رقابت را از تولیدکنندگان ایرانی می‌رباید. 

رئیس اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه حجیم همچنین در رابطه با واردات نان‌های رژیمی می‌گوید: در این حوزه خوشبختانه وارداتی نداریم زیرا تولیدکنندگان این صنف تمام نیازهای داخل را تامین می‌کنند. 

وی ادامه می‌دهد: مسئله‌ای که باید به آن توجه داشت این است که مصرف نان‌هایی مثل نان سبوس دار، نان رژیمی و نان چاودار در کشور ما به نسبت مصرف جهانی بسیار پایین است. در حال حاضر تنها ۷درصد نان‌های تولیدی در ایران به صورت نان‌های رژیمی و حجیم است در حالی که طبق برنامه پنجم توسعه این رقم باید به ۴۰درصد افزایش می‌یافت. 

کرمی بحث فرهنگ سازی مصرف در این حوزه را مهم‌ترین مسئله عنوان می‌کند و می‌گوید: متاسفانه در ایران مصرف نان‌های سفید با استقبال بهتری رو به رو است، در حالی که باید این مهم از طریق رسانه‌ها اطلاع رسانی شود و مردم با نقش مصرف نان‌های تیره و سبوس دار در سلامتی خود آشنا شوند. در تمام دنیا و حتی کشور ترکیه که همسایه ما محسوب می‌شود، واحدهای نانوایی موظف شده‌اند از سبوس در آردهای خود استفاده کنند. 
نان فانتزی - نان حجیم و نیمه حجیم 1
هرچه می‌گذرد استقبال بیشتر می‌شود
رئیس اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه حجیم، در پاسخ به این سوال که رژیمی بودن این نان‌ها چطور ثابت می‌شود، می‌گوید: نظارتی که اتحادیه دارد گرچه نظارتی مستقیم بر روند تولید است اما از نظر علمی این وزارت بهداشت است که باید تاییدکننده رژیمی بودن نان‌ها باشد. 

در حال حاضر با تعاملاتی که با وزارت بهداشت داشته‌ایم، می‌خواهیم روندی را به وجود آوریم که زیر سایه آن مردم با خیال راحت به مصرف این نوع نان‌ها اقدام کنند؛ به عبارتی دیگر، قصد طراحی نشان یا برندی را برای واحدهای تولید نان‌های رژیمی در نظر داریم که مردم با دیدن آن نشان یا برند با آسودگی خاطر به خرید نان‌های سالم یا رژیمی اقدام کنند. 

وی با بیان اینکه چند شرکت بزرگ در تهران مثل نان سحر، نان آوران و سنان به تولید نان‌های رژیمی می‌پردازند، می‌گوید: کلیه واحدهای تولید نان محلی نیز می‌توانند به پخت نان‌های رژیمی اقدام کنند. 

کرمی در رابطه با میزان استقبال مردم در مصرف این نوع نان‌ها می‌گوید: امروزه مردم حساسیت بیشتری نسبت به مصرف نان‌های رژیمی پیدا کرده‌اند و هرچه می‌گذرد استقبال مردم از مصرف این نوع نان‌ها بیشتر می‌شود. آگاهی مردم به صورت تدریجی نسبت به مصرف نان‌هایی با سبوس و فیبر بالا در سلامتی آن‌ها موجب شده است به مصرف نان‌های رژیمی و حجیم گرایش پیدا کنند و از این طریق خود را از مشکلات دستگاه گوارشی که شایع‌ترین بیماری بر اثر مصرف نان‌های سفید و سنتی است، محفوظ بدارند. 

این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که آیا نان‌های رژیمی نیاز به دستگاه‌های خاصی برای پخت دارند، می‌گوید: در تولید نان‌های رژیمی در واقع‌‌ همان ماشین آلاتی که برای تولید نان‌های حجیم استفاده می‌شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما در روند تولید، بسته بندی و عرضه نان‌های رژیمی در سوپرمارکت‌ها باید از وزارت بهداشت مجوز تولید دریافت کرد. 

وی با بیان این جملات می‌افزاید: هدف ما نیز در تولید نان‌های حجیم حرکت به سمت تولید نان‌های رژیمی و با سبوس بالاست و با رایزنی‌هایی که با وزارت بهداشت داشته‌ایم، قطعا این مجوز برای واحدهای تولیدی صادر خواهد شد زیرا تولید این نان‌ها به سلامت مستقیم مردم گره خورده است. 
نان فانتزی - نان حجیم و نیمه حجیم 2
سرمایه اولیه ۳۰۰میلیون تومانی
کرمی در پاسخ به این سوال که برای راه اندازی یک واحد تولید نان‌های رژیمی چه میزان سرمایه اولیه و تجهیزاتی نیاز است، می‌گوید: ماشین آلات مورد استفاده در تولید نان‌های رژیمی‌‌ همان ماشین آلات نان‌های حجیم است و توصیه ما به سرمایه گذاران این صنعت خرید ماشین آلات استاندارد داخلی است، زیرا تجهیزات تولیدی ایران به لحاظ کیفیت و ظرفیت تولید با نمونه‌های مشابه خارجی مثل کشور ترکیه تفاوتی ندارد. 

وی در رابطه با قیمت ماشین آلات می‌گوید: قیمت ماشین آلات ایرانی چیزی حدود ۱۵۰ میلیون تومان است اما اگر بخواهیم ماشین آلات ترکیه‌ای تهیه کنیم باید رقمی در حدود ۳۰۰ میلیون تومان پرداخت کنیم. 

گفتنی است ماشین آلات اروپایی چهار برابر ماشین آلات تولید داخل قیمت دارند و برای خرید آن‌ها باید چیزی حدود ۶۰۰ میلیون تومان هزینه کرد. کرمی با اشاره به اینکه در تامین مواد اولیه نان‌های رژیمی هیچ مشکلی نداریم، ادامه می‌دهد: کارخانه‌هایی هستند که به تولید آرد کامل، آرد جو و آرد چاودار مشغول هستند، همچنین به عنوان مواد اولیه می‌توان کتان و امگا ۳ را به خمیر اضافه کرد. وی در ادامه می‌افزاید: برای تولید نان‌های رژیمی به یک فضای ۱۰۰ متری نیاز داریم. اگر هزینه ملک بسته به اینکه استیجاری یا شخصی است و اینکه در کدام نقطه از شهر قرار دارد، از هزینه‌های اولیه کم شود باید گفت برای شروع این کار به ۳۰۰ میلیون تومان سرمایه اولیه احتیاج است. 

کرمی در رابطه با میزان نیروی کار به «فرصت امروز» می‌گوید: بسته به ظرفیت تولید میزان نیروی کار لازم متفاوت خواهد بود، اما برای آغاز کار با سه نفر نیرو نیز می‌توان شروع کرد. 

وی با بیان این جملات می‌افزاید: شایان توجه است که این صنعت گرچه شاید سخت به نظر برسد اما صنعتی سوده است و مهم‌تر اینکه در راستای سلامتی جامعه گامی برداشته می‌شود. 

رئیس اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه حجیم در رابطه با نحوه دریافت مجوز می‌گوید: مجوز تولید نان‌های رژیمی را اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه حجیم با نظارت وزارت بهداشت صادر می‌کند.

آگاهی مردم به صورت تدریجی نسبت به مصرف نان هایی با سبوس و فیبر بالا در سلامتی آنها موجب شده است به مصرف نان های رژیمی و حجیم گرایش پیدا کنند و از این طریق خود را از مشکلات دستگاه گوارشی که شایع ترین بیماری بر اثر مصرف نان های سفید و سنتی است، محفوظ بدارند

گفتگو و گزارش از روزنامه فرصت امروز

ارتباط با نویسنده: leilashirzad69@gmail.com    لیلا شیرزاد

(یکشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۵) ۱۰:۴۶

پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید


خبر 1

خبر برگزیده

بازار ارز

سرویس نمایشگاه و همایش‌ها