شنبه / ۲۱ شهریور ۱۳۹۴ / ۱۱:۱۶
سرویس : فرآورده های گوشتی و پروتئینی
کد خبر : ۶۰۳۹۰
گزارشگر : ۱۰۰۸
سرویس فرآورده های گوشتی و پروتئینی

خطرات خرید گوشت از مراکز غیرمجاز

یک کارشناس بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی، مخاطرات مصرف و تهیه‌ی گوشت از مراکز غیرمجاز را تشریح کرد.

 «سعید صیدیوسفی»، با تأکید بر این‌که خرید گوشت از مراکز غیرمجاز بسیار خطرناک است، اظهار کرد: گوشت قرمز و فرآورده‌های حاصل از آن به سبب داشتن پروتئین، مواد معدنی و اسیدآمینه‌های ضروری، نقش مهمی در تأمین نیازهای تغذیه‌ای جوامع بشری دارد، اما تولید و عرضه گوشت در شرایط غیربهداشتی تهدیدی جدی علیه بهداشت عمومی است و موجب شیوع انواع بیماری‌ها شده که عواقب بسیار خطرناکی را به همراه خواهد داشت.

وی بابیان این‌که افرادی که خارج از کشتارگاه نسبت به کشتار غیرمجاز دام و عرضه‌ی گوشت اقدام می‌کنند باعرضه‌ی غیربهداشتی گوشت مقدمات شیوع و انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و دام را فراهم می‌کنند، افزود: در برخی نقاط و حاشیه شهرهای استان ازجمله درمبادی اصلی ورودی استان مانند منطقه مهدی‌آباد و شباب، کشتار غیرمجاز دام تبدیل به یک معضل بهداشتی شده که علاوه‌بر تهدید جدی علیه بهداشت عمومی و ایجاد مخاطرات بهداشتی که در ادامه به‌تفصیل به آن پرداخته می‌شود، از چند جنبه دیگر نیز قابل‌بحث و بررسی است.

صید‌یوسفی ادامه داد: کشتار دام در خارج از کشتارگاه و در معابر عمومی و شهری یک کار غیرفرهنگی است که نشان‌دهنده رعایت نکردن اصول و مبانی نوین شهرنشینی است و علاوه‌بر این از جنبه روانشناسی نیز ذبح دام در معابر عمومی و در برابر چشم اطفال و کودکان تأثیر منفی بر روح و روان آنان می‌گذارد و موجب رفتارهای خشونت‌بار در این افراد می‌شود.

این کارشناس بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی ایلام بابیان این‌که مناطقی مانند «مهدی‌آباد» و «شباب» از مبادی اصلی تردد استان محسوب می‌شوند و کشتار دام و آویزان بودن لاشه و ریختن خونابه و فضولات حاصل از کشتار دام‌ها، چهره زشت و نازیبایی به این مناطق داده که بارها نارضایتی مسافران عبوری از این مناطق را به‌دنبال داشته است، خاطرنشان کرد: ریختن فضولات و امعا و احشا حاصل از ذبح دام در محیط‌زیست عدم وجود سیستم فاضلاب و چاه دفن فضولات علاوه‌بر آلودگی‌های زیست‌محیطی باعث تجمع حیوانات ولگرد، حشرات و جوندگان شده که نقش مهمی در شیوع و انتقال انواع بیماری‌های عفونی دارند.

وی با اشاره به این‌که از نظر قانونی نیز کشتار دام در خارج از کشتارگاه، خلاف قانون بوده و به استناد ماده 688 قانون مجازات اسلامی و مواد 4 و 12 قانون سازمان دامپزشکی کشور قابل پیگرد در مراجع قضایی است، تصریح کرد: هدف اصلی از نگارش این مطلب آشنا کردن همشهریان عزیز با مخاطرات بهداشتی ناشی از مصرف گوشت دام حاصل از کشتار غیرمجاز است که در ادامه به آن پرداخته می‌شود.

صیدیوسفی افزود: بیش از 800 نوع عامل بیماری‌های مشترک بین انسان و دام وجود دارد که اکثراً از طریق تماس با دام بیمار و فرآورده‌های خام دامی آلوده از جمله گوشت، قابل‌انتقال به انسان بوده و بیماری‌های خطرناکی نظیر بروسلوز، هاری، کزاز، سل، سالمونلوز، شاربن بیماری‌های نوظهور مانند جنون گاوی و تب خونریزی‌دهنده‌ی کریمه کنگو، بیماری‌های انگلی مانندی است هیداتیک، سارکوسیست، انگل‌های پوستی و جلدی، انواع قارچ‌ها از جمله مهم‌ترین بیماری‌های مشترک بین انسان و دام هستند.

این کارشناس بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی ایلام بابیان این‌که با توجه به وجود این بیماری‌ها، لزوم بازرسی بهداشتی دقیق و کامل دام‌های کشتاری و لاشه‌ی دام کشتار شده ر کشتارگاه‌ها ضروری است، خاطرنشان کرد: در کشتارگاه‌های دام به دو طریق بازرسی بهداشتی انجام می‌شود که شامل بازرسی پیش از کشتار و دیگری بازرسی پس از کشتار دام است.

وی با اشاره به این‌که برخی از بیماری‌ها مانند هاری، کزاز، بروسلوز و انواع مسمومیت‌ها صرفاً در دام زنده قابل‌تشخیص هستند و باید دام‌ها قبل از کشتار از حیث وجود این بیماری‌ها مورد معاینه و بازرسی قرار گیرند و چنانچه این دام‌ها علائمی از این بیماری‌ها را داشته باشند از چرخه‌ی کشتار حذف شوند، افزود: دام‌هایی که دارای سابقه مصرف دارو باشند به‌علت وجود باقی‌مانده‌های دارویی در لاشه تا زمان گذراندن دوره‌ی پرهیز از مصرف دارو(withdrawal time) اجازه کشتار و مصرف ندارند.

صیدیوسفی ادامه داد: مرحله‌ی دوم بازرسی کشتارگاهی، بازرسی بهداشتی لاشه دام پس از کشتار است و دامی که در بازرسی قبل از کشتار فاقد علائم بیماری بوده و سالم تشخیص داده شود، وارد چرخه کشتار شده و به‌صورت شرعی و حلال زیر نظر ناظر ذبح شرعی مستقر در کشتارگاه ذبح می‌شود.

این کارشناس بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی ایلام با تأکید بر این‌که پس از ذبح دام بازرسی کامل از جمله بازرسی سر، کبد، ریه و سایر اندام‌ها بر روی لاشه انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: غده‌های لنفاوی پیش کتفی و پیش‌رانی که معمولاً در اکثر بیماری‌ها دارای علائم تشخیصی هستند نیز مورد بازرسی و معاینه قرار می‌گیرند.

وی خاطرنشان کرد: کبد و ریه از جمله اندام‌هایی هستند که به‌واسطه‌ی وجود عوامل بیماری‌زای خطرناک از جمله عوامل انگلی مانند فاسیولاها، دیکروسلیوم و کیست هیداتیک مورد بازرسی قرار می‌گیرند و در بازرسی از این اندام‌ها در صورتی‌که ضایعه یا عامل بیماری تشخیص داده شود آن عضو یا اندام توسط کارشناس دامپزشکی از چرخه‌ی کشتار حذف و معدوم می‌شود.

صیدیوسفی تصریح کرد: پس‌از این‌که مراحل بازرسی کامل لاشه اندام‌ها در کشتارگاه انجام شد، کارشناس دامپزشکی نسبت به زدن مهر و برچسب سلامت بر روی لاشه اقدام کرده و پس‌ازآن اجازه خروج گوشت از کشتارگاه و عرضه آن را صادر می‌کند.

این کارشناس بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی ایلام تصریح کرد: این در حالی است که در مراکزی مانند مهدی‌آباد و شباب که کشتار دام به‌صورت غیرمجاز و خارج از کشتارگاه صورت می‌گیرند، دام‌ها بدون هیچ نظارت و بازرسی کشتار و عرضه می‌شود که در این‌ میان مخاطره‌ی عرضه‌ی دام‌های بیمار و آلوده به عوامل عفونی و انگلی وجود دارد که علاوه‌بر آن باعرضه گوشت لاشه دام‌های دارای سابقه مصرف دارو با توجه به این‌که زمان پرهیز از مصرف دارو را نگذرانده‌اند و لاشه این دام‌ها حاوی باقی‌مانده‌های دارویی بوده که مصرف چنین گوشت‌هایی زمینه ایجاد سرطان‌ها بیماری‌های لاعلاج را فراهم می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: حال با در نظر گرفتن خطرات مصرف گوشت دام‌هایی که در مراکز غیرمجاز تولید و عرضه می‌شود و مقایسه آن با گوشت تولیدی و استحصال‌شده در کشتارگاه‌های دام، می‌توانید در خصوص انتخاب نوع گوشت مصرفی و توجه به‌سلامت خانواده خود قضاوت کنید.
(شنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۴) ۱۱:۱۶

پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید


خبر 1

خبر برگزیده

بازار ارز

سرویس نمایشگاه و همایش‌ها