سه شنبه / ۷ مرداد ۱۳۹۳ / ۱۹:۱۵
سرویس : اقتصاد
کد خبر : ۵۰۰۵۱
گزارشگر : ۱۰۰۸
سرویس اقتصاد

درد اقتصاد ایران فقط ارائه بسته نیست

بسته اقتصادی دوم دولت برای خروج غیرتورمی از رکود، چهارم‌مرداد ماه بر روی خروجی پایگاه اطلاع‌رسانی دولت قرار گرفت، بسته‌یی که مشخص بود جامع‌تر و تکمیل‌تر از بسته اول است و در این بسته تمام موارد و جوانب به منظور حصول رشد اقتصادی کشور در نظر گرفته شده است.

 به نقل از روزنامه تعادل به اعتقاد کارشناسان اقتصادی کشور، نقشه راه خوبی از سوی دولت تهیه شده اما باید گفت که مشکل اقتصاد ایران تهیه نقشه راه یا تدوین بسته برای خروج از رکود نیست، بلکه مشکل اصلی اقتصاد اجرایی نشدن هزاران بند، قانون وتبصره مصوب و نوشته شده برای رونق اقتصادی کشور است. بنابراین درد اقتصاد ما نبود نقشه راه نیست بلکه اجرایی کردن نسخه‌های مختلف است.
درد اقتصاد نسخه‌پیچی و ارایه بسته نیست
حسین راغفر افزود: رانت، فساد و زد و بند و انحصار در عرصه اقتصاد از کلیدی‌ترین و اساسی‌ترین مشکلات است، اگر این مسائل رفع شود اعتماد به بازار باز خواهد گشت، در غیر این‌ صورت سرمایه‌گذار و بخش‌خصوصی با مشاهده چنین وضعیت آشفته‌یی جرات سرمایه‌گذاری در ایران را نخواهد داشت و هیچ زمان برای سرمایه‌گذاری به ایران نخواهد آمد.
نظامی‌ها پشت پرده ایران
وی ادامه داد: در پشت پرده اقتصاد ایران افراد نظامی و انتظامی حضور دارند که در حال بلعیدن و انعقاد قراردادهای بدون قاعده هستند، بنابراین با چنین وضعیتی مشخص است، بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران به ایران ورود نمی‌کنند.

بسته اقتصادی دولت قابلیت اجرایی ندارد
این کارشناس اقتصادی گفت: بسیاری از برنامه‌ها و بسته‌های مختلفی که از سوی دولت برای اقتصاد ارایه می‌شود، قابلیت اجرایی شدن را ندارد. از سوی دیگر بسیاری از مباحث مطرح شده جنبه نظری دارد و با این بسته‌ها نمی‌توان مشکلات و معضلات اقتصاد را حل کرد.
راغفر تصریح کرد: اگر حل مشکلات اقتصاد ایران به راحتی راهکارهای ارایه شده در بسته‌های تئوری و نظری بود تا الان باید مشکلات حل می‌شد بنابراین باید پرسید چرا تاکنون مشکلات حل نشده است؟
وی ادامه داد: یکی از ناکارآمدی‌های اقتصاد و صنایع ایران، وجود رانت گسترده است که سبب شده جایگاه اقتصادی ایران در مقایسه با کشورهای همسایه تنزل پیدا کند.
این کارشناس اقتصادی انتقاد کرد: شبه‌دولتی‌ها تاکنون با استفاده از قدرتشان سودهای بزرگی را به دست آورده‌اند، چنین مواردی را در حوزه خودرو و پتروشیمی به وضوح می‌توان مشاهده کرد. به‌طور کلی باید گفت، بازی و برنامه‌یی که برخی از افراد در حوزه پتروشیمی و خودرو و دیگر بخش‌ها پیاده کرده‌اند، اجازه نمی‌دهد مشکلات حل شود.
قاچاق کالای 22 میلیارد دلاری در ایران
راغفر گفت: زمانی که قاچاق کالای ایران سالانه حدود 22‌میلیارد دلار از سوی مسوولان کشور اعلام شده، بنابراین با چنین وضعیتی چگونه می‌توان انتظار داشت، اقتصاد ایران رونق گیرد.
وی ادامه داد: از یک سوی با واردات بی‌رویه و قاچاق کالا و از سوی دیگر ضعیف بودن تولید، سبب شده تا بورس کالا دیگر معنایی نداشته باشد بنابراین تالار بورس فضا را برای رانت، انحصار و فساد بازتر می‌کند.
این کارشناس اقتصادی همچنین با اشاره به نوسان نرخ ارز در سال‌های گذشته، اضافه کرد: زمانی که دولت تلاش کرد نرخ ارز را ثابت نگه دارد، فضا را برای واردات بی‌رویه مهیا کرد و از سوی دیگر واردکنندگان به واردات تشویق شدند و شاهد واردات کالاهای لوکس به کشور بودیم، در صورتی که واردات باید سرمایه‌یی و به منظور تامین مواد اولیه تولید باشد.
راغفر افزود: با نگاهی به اقلام و کالاهایی که وارد کشور می‌شود، می‌توان متوجه شد که ایران به کشور مصرف‌کننده بزرگ در منطقه تبدیل شده است.
بسته اقتصادی دولت بسته‌یی لوکس است
علی رشیدی نیز با بیان اینکه حل مشکلات اقتصادی ایران در گرو ارایه بسته‌های مختلف نیست، گفت: در حال حاضر مهم‌ترین دغدغه کشور و حل مشکلات اقتصاد ایران پذیرفته شدن در سازمان تجارت جهانی است تا ایران بتواند با تنظیم سیاست و چارچوبی در این سازمان حضور داشته باشد.
وی ادامه داد: بیش از 150 کشور در سازمان تجارت جهانی عضو هستند که بیش از 40 موضوع بین کشورهای عضو تقسیم کار شده است و از سوی دیگر کشورها ملزم به رعایت اخلاق تجارت و اقتصاد شده‌اند، اقتصاد ایران با عضو شدن در این سازمان متحول خواهد شد.
وی گفت: این بسته و حرف‌های دولت برای خروج غیرتورمی از رکود، لوکس و نمادین است که 30 سال در حال تکرار شدن است.
رشیدی تصریح کرد: اگر تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود‌، شاهد عادی‌سازی روابط خواهیم بود و به دنبال آن تولیدکننده‌ها می‌توانند مواد اولیه مورد نیاز خود را وارد کنند بنابراین قیمت‌ تمام شده کالا، کاهش یافته و واقعی‌تر می‌شود و تولیدکننده‌ها امکان رقابت در عرصه جهانی را خواهند داشت.
اقتصاد ایران 30 سال پیش منحرف شد
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد ایران 30سال پیش منحرف شد، اضافه کرد: تمام مشکلات اقتصادی که اکنون شاهد آن هستیم ناشی از انحراف ایجاد شده در گذشته است.
وی ادامه داد: در زمان انقلاب، مسوولان با مشاهده کمبودها در داخل کشور، اقدام به واردات بی‌رویه به منظور رفع کمبودها کردند که به دنبال این امر شاهد انحصاری شدن و غیرواقعی شدن قیمت‌ها و از سوی دیگر رانت در صنعت حمل و نقل و تولید و بخش‌های مختلف بودیم.
بسته دولت ربطی با واقعیت‌های اقتصاد ندارد
رشیدی تصریح کرد: بسته ارایه شده از سوی دولت بیشتر جنبه نمایشی و لوکس دارد.
وی با اشاره به اینکه بسته ارایه شده از سوی دولت ارتباطی با واقعیت‌های اقتصادی کشور ندارد، اضافه کرد: واقعیت‌های اقتصاد در چارچوب علم اقتصاد خود را نشان خواهد داد بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که تورم 40درصدی به 20درصد کاهش پیدا کند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: بسته‌های ارایه شده برای خروج از رکود به صورت غیرتورمی بازی با لغات و سرگرمی است. وی با بیان اینکه بسته ارایه شده از سوی دولت بارها در جلسات و طرح‌های مختلف مطرح شده است، گفت: دولت باید به صورت جدی به دنبال اجرایی کردن گفته‌هایش باشد.
رشیدی تصریح کرد: درآمد سرانه داخلی کره در سال 56 حدود 20درصد پایین‌تر از ایران بود اما امروز درآمد سرانه داخلی کره هفت برابر ایران شده است، در صورتی که ایران در درآمد سرانه داخلی حدود 5هزار دلار دست و پا می‌زند.
(سه شنبه ۷ مرداد ۱۳۹۳) ۱۹:۱۵

پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید


خبر 1

خبر برگزیده

بازار ارز

سرویس نمایشگاه و همایش‌ها