شنبه / ۲۵ خرداد ۱۳۹۲ / ۱۱:۴۴
سرویس : آرد و غلات، مواد نشاسته ای
کد خبر : ۳۹۳۵۱
گزارشگر : ۱۰۰۸
سرویس آرد و غلات، مواد نشاسته ای
هشدار خطر سرطان زایی برنج های آلوده به ارسنیک:

خطر مصرف برنج های آلوده، زنان باردار و کودکان را بیشتر تهدید می کند

یک عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به خطر سرطان زایی برنج های آلوده به ارسنیک تاکید کرد:« مصرف برنج های آلوده در کودکان با توجه به اینکه سیستم ایمنی بدن آنها را درگیر می کند سلامتی آنها را در سال های آینده به خطر می اندازد.»

خدیجه رحمانی در گفت و گو با خبرنگار سلامت نیوز درباره خطرات مصرف برنج آلوده به ارسنیک گفت: « ارسنیک به عنوان یکی از فلزات سنگین است که مصرف مقدار زیاد آن مسمومیت زا و سرطان زاست که نوع غیرآلی آن سرطان زایی بیشتری دارد. طبق مقاله ای که در همایش انجمن شیمی امریکا در مورد برنج های آلوده به ارسنیک ارائه شده است، مشخص شد خطر مصرف برنج آلوده به ارسنیک برای زنان باردار و کودکان از اهمیت بیشتری برخوردار است.»

وی ادامه داد:« در مطالعاتی که سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان حمایت از مصرف کننده امریکا در مورد برنج های آلوده انجام داده، نشان داده است که برنج های وارداتی از آسیا، اروپا و امریکای جنوبی به این کشور، به مقدار زیادی آلوده هستند که این آلودگی نه فقط در ارتباط با آرسنیک است بلکه در ارتباط با سرب نیز هست.»

عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور ادامه داد:« سازمان حمایت از مصرف کننده امریکا اعلام کرده است که بررسی آنها بر روی انواع برنج ها و فرآورده های حاصل از برنج در بیش از 60 نوع برنج نشان داده که تمام آنها آلوده بوده و مقدار ارسنیک موجود در آن بیش از حد مجاز بوده است که نه تنها برای افراد بالغ سرطان زایی آن مطرح می شود بلکه مصرف این نوع برنج ها در کودکان خطر بیشتری دارد.»

وی افزود:« مصرف برنج های آلوده در کودکان با توجه به اینکه سیستم ایمنی بدن آنها را درگیر می کند زمینه بیماری ها را در آنها فراهم می کند و البته سلامتی آنها را در سال های آینده هم به خطر می اندازد.»

این کارشناس ارشد تغذیه با بیان اینکه سازمان حفاظت از محیط زیست امریکا مقدار مجاز ارسنیک برنج را PPM 5 تعیین کرده است. گفت:« میزان ارسنیک موجود در انواع برنج های وارداتی به امریکا 30 تا 60 برابر مقدار مجازی است که FDA تعیین کرده است. »

وی ادامه داد:«  البته برنج تنها منبع ارسنیک نیست بلکه برخی سبزی ها و میوه ها و حتی ابها میتوانند منبع الودگی باشند. مقدار استاندارد ارسنیک موجود در آب های آشامیدنی دو برابر استاندارد یعنی(PPM 10) است به همین علت با توجه به اینکه برنج در محیط آب رشد می کند بیش از سایر محصولات و سایر گیاهان، ارسنیک را به خود جذب می کند.»

وی ادامه داد:« یکی از دلایلی که برنج را به عنوان محصول عمده ارسنیک مطرح می کنند به این دلیل است که در محیط آب رشد می کند بنابراین علاوه بر اینکه ارسنیک موجود در زمین و کودها به عنوان عامل ورود ارسنیک به برنج است، ارسنیک آب نیز یکی از عوامل مهمی است که باعث ورود به این ماده غذایی می شود.»

وی گفت:« با توجه به آلودگی برنج ها و با توجه به اینکه برخی از انواع غذای کودک بر پایه برنج است لذا به عنوان یکی از منابع آلوده کننده مطرح شده است بر این اساس سازمان حمایت از مصرف کننده امریکا، توصیه هایی در مورد میزان مصرف برنج و فرآورده های برنجی برای کاهش آلودگی به ارسنیک به صورت جدول ارائه کرده است تا از آن مقدار بیشتر مصرف نشود.»

رحمانی گفت:« طبق این جدول درباره غذای کودک بر پایه غلات که اولین غذای جامد معرفی شده برای کودک خصوصا کودکان 6 تا 12 ماهه است هر واحد غذای بر پایه غلات معادل یک چهارم فنجان غذای کودک است که توصیه می شود بیش از یک بار در روز به کودک داده نشود. در ارتباط با غلات آماده صبحانه که کودکان و یا حتی بزرگسالان مصرف می کنند هر یک واحد آن 30 گرم است که کودکان بیشتر از یک و نیم واحد یعنی 45 گرم در هفته نباید مصرف کنند و بزرگسالان نیز بیشتر از 3 بار در هفته مصرف نکنند.»

وی ادامه داد:« هر یک واحد برنج خام معادل یک چهارم فنجان است که برای کودکان بیشتر از یک بار در هفته نباید باشد. در بزرگسالان نیز بیشتر از دو واحد در هفته نباید مصرف شود. در مورد ماکارونی هایی که بر پایه برنج است هر یک واحد آن 55 گرم در نظر گرفته می شود که کودکان بیشتر از یک و نیم واحد در هفته مصرف نکنند و بزرگسالان نیز سه واحد در هفته مصرف شود.»

این عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت:« هر یک واحد کراکرهای بر پایه برنج معادل 30 گرم است که میزان مصرف آن در کودکان یک دوم واحد در روز و در بزرگسالان یک واحد در روز است. هر 30 گرم کیک های برنجی نیز یک واحد است که کودکان می توانند یک واحد از آن را در هفته مصرف کنند و بزرگسالان مجاز به مصرف دو و نیم واحد از آن در هفته هستند.»

وی توصیه کرد:« برای مصرف برنج، علیرغم اینکه می گوییم برنج کمتر شسته شود تا ویتامین های محلول در آب آن از بین نرود اما به دلیل احتمال آلوده بودن آن به آرسنیک باید بیشتر شسته شود تا میزان آرسنیک آن کاهش پیدا کند چرا که دیده شده 30 درصد از میزان آرسنیک موجود در برنج با شسته شدن زیاد، کاهش پیدا می کند. بهتر است هر یک پیمانه با 6 پیمانه آب شسته شود سپس از آن استفاده کنند همچنین اگر برنج را می گذارند خیس بخورد آب آن را خالی کنند.»

وی ادامه داد:« لازم است حتی المقدور از کودهای و آفت کش های فاقد ارسنیک در تولید برنج استفاده شود همچنین به عدم استفاده از داروها و مواد غذایی حاوی ارسنیک در تغذیه حیواناتی که مورد تغذیه انسان قرار می گیرند، توصیه می شود.»

این عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه از میزان ارسنیک موجود در آب و برنج های وارداتی و یا داخلی کشورمان اطلاعی ندارم، گفت:« لازم است سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان حمایت از مصرف کننده کشورمان درخواست بررسی میزان ارسنیک موجود در آب آشامیدنی، برنج های داخلی و وارداتی دهند. »

وی ادامه داد:« قرار بر این است که در سطح بین المللی یک گروه از کارشناسان WHO یک نشستی را در سال 2014 داشته باشند با تاکید بر محدودیت استاندارد ارسنیک غیرآلی در برنج که سرطان زایی بیشتری دارد. کشور ما هم در این نشست حضور خواهد داشت و زمانی که آنها این استاندارد جدید را تعیین کنند ما نیز ملزم به رعایت آن هستیم.»

(شنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۲) ۱۱:۴۴

پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید


خبر 1

خبر برگزیده

بازار ارز

سرویس نمایشگاه و همایش‌ها