ه گزارش”بوتیا”، فالوده یا پالوده نوعی دسر میباشد که از
قدیمالایام به شیوه سنتی تولید میشود و جالب انکه با وجود انواع بستنی
ها و دسرهای متفاوت حتی دسر و نوشیدنی های خارجی ها ، هنوز نسل جوان دیار
کریمان فالوده را انتخاب می کنند .
اما امروزه با ورود دستگاهها، سریع تر تهیه میشود اما
هنوز هم بسیاری از خانواده های کرمانی ترجیح می دهند فالوده را در خانه
هایشان تهیه می کنند .
شاید بازار بزرگ کرمان و مغازه معروف فالوده آن معروف ترین
مکان دنیا برای خوردن این دسر خنک به خصوص در فصل گرما باشد. فالوده کرمانی
در استانهای دیگر نیز علاقه مندان خاص خود را دارد اما مزه و طعم واقعی
فالوده را فقط در کرمان می توان تجربه کرد .
کاسه های چینی گل سرخی روی میزها خودنمایی می کند ، بلورهای یخی منتظر
مرواریدهای نشاسته ای هستند ، جمعیت قابل توجهی منتظر اماده دسر سفارشی
خود بوده و جالب انکه فروشندگان این مغازه نیز سعی دارند در ارائه
فالوده به مشتری به رسم و رسوم مردمان قدیم کرمان عمل کنند.
فالوده کرمانی کاملا متمایز از فالوده های دیگر شهرها است و
طعم لذیذ آن با طعم بید مشک، گلاب، نسترن و نعناع هر فردی را به دنیای
شیرین خاطره ها می برد .
چگونه فالوده تهیه می شود؟
ماده اصلی فالوده نشاسته، شیره ساخته شده از شکر، عرق گیاهی و تکه های بزرگ یخ است.
هر یک کیلو نشاسته ۴٫۷۰۰ کیلوگرم آب می خواهد با این فرآیند
تولید نشاسته هم نرم می شود و هم دیرتر فاسد می شود یک کیلو نشاسته را با
۴۰۰ گرم آب ولرم مخلوط کرده تا بصورت دوغ مانند در بیاید و الباقی آب که
حدود ۵٫۲۰۰ گرم آب را جوش می آوریم سپس ۱۵۰ گرم آب جوشیده داغ را با مخلوط
آب و نشاسته مخلوط می کنیم تا مواد خوب با هم مخلوط شود علت اینکه از آب
جوشیده داغ استفاده می کنیم.
به این علت است که مواد دوغ ( مخلوط آب و نشاسته ) می باشد تا
به هم نچسبند و بصورت گلوله گلوله در نیاید و همه مواد یک دست می شود سپس
مواد مخلوطی را داخل آب جوشیده ریخته و شعله گاز را کم می کنیم و به مدت ۱۵
دقیقه زمان می برد تا مایه ازفرنی سفت تر شود بعد نشاسته آماده شده علائم
خوب بودن جوش فالوده حباب حباب ریز داخل آن دیده می شود بعد فالوده اولیه
بدست می آید .
برای مرواریدی نمودن نشاسته پخته جهت فالوده کرمانی ابتدا یک
عدد آبکش و یک عدد پاتیل احتیاج است آبکش را روی پاتیل پر از آب سرد و یخ
قرار داده سپس نشاسته آماده را داخل آبکش ریخته و با فشار دادن آن نشاسته
از منفذهای آبکش خارج شده و در داخل آب سرد ریخته می شود ، برای مرواریدی
شدن نشاسته ها باید حد فاصل آبکش و آب حدود ۶۰ سانتی متر باشد .
شکر را با یک پیمانه آب روی حرارت گذاشته و خوب هم می زنیم
.تا شکرحل شود اجازه میدهیم شربت با حرارت ملایم بجوشد تا شهد آماده
شود.درآخرگلاب را ریخته و شربت را از روی حرارت برمیداریم. فالوده حاضر شده
و شما می توانید با شیره میل کنید و جهت تزئین از تخم قرفه استفاده کنید و
مقداری هم گلاب به آن اضافه کنید .
خواص فالوده
نشاسته که از اجزای عمده تشکیل دهنده فالوده میباشد، از
مهمترین منابع انرژی بدن انسان و در گروه کربوهیدراتها به شمار میرود و
از جمله مواد غذایی است که در بدن تجزیه و به گلوکز (قند خون) تبدیل
میگردد. قند خون انرژی لازم را برای مغز و مرکز عصبی بدن انسان تامین
میکند.
همچنین در مواقع فعالیتهای شدید فکری، مطالعات، یادگیریهای تحصیلی و درسی
و یا در هنگام کاهش حجم مایعات بدن در زمان گرمازدگی و مسمومیتهای منتج
به اسهال و یا در مواقع کاهش قندخون در زمانهای روزهداری و گرسنگی طولانی
مدت، تامین کننده انرژی و برطرف کننده خستگی میباشد.