نیاز انسان به ایجاد تنوع در رژیم غذائی، تقاضا برای تولید سالم و ارائه اطلاعات در خصوص تغذیه با رشد چشمگیری مواجه بوده است. انسان دیگر غذا را برای رفع گرسنگی، مصرف نمیکند. او به دنبال غذائی است که سلامت خود ، خانواده و به تبع آن سلامت جامعه را تضمین کند . از این روست که تکنولوژی تولید و فرآوری محصول در صنایع غذائی توسعه یافته و شاخههای متعدد علوم در خدمت تولید پیشرفته قرار گرفته است.
در این میان نقش تولیدکنندگان، نیز به تبع شرایط عمومی جامعه تغییر پیدا کرده به نحوی که اگر تولیدکننده بدون آنکه سعی نماید بدون انطباق با شرایط جدید، روند تولید خود را همچون گذشته ادامه دهد، خود را در شرایط سخت خواهد دید.
شرایط امروز جامعه که مؤلفههای بازار مصرف را رقم میزنند، حاکی از تغییر شگرف سلیقه بازار به سوی دریافت محصولات سالم می باشد. هرچند که این امر به نوبه خود، نوعی فرصت برای آن دسته از تولیدکنندگانی است که معتقد به روزرسانی در تولید هستند، اما به شکلی دیگر مسئولیت تولیدکنندگان در برابر جامعه را صدافزون میکند و آن تعهدی است که تولیدکننده به حفظ سلامت جامعه از طریق تولید غذایی سالم برعهده گرفتهاند.
غذای سالم و به عبارت بهتر تغذیه سالم، یکی از مهمترین و اساسیترین مولفه های دستیابی به سلامت جسم و روان است. بدین لحاظ متخصصان تغذیه توصیه میکنند که با اتخاذ عادات غذایی سالم، علاوه بر تأمین نیاز بدن به انرژی، حتیالامکان خود را از اثرات عوامل بیماریزا حفظ کنیم. به عبارتی این که چه میخوریم، چگونه و چه مقدار میخوریم، بر سلامت جسم و روان ما تأثیر بسزایی دارد. امروزه ارتباط سوءتغذیه با بیماریهای مختلف کاملاً اثبات شده و نگرانی جوامع امروز، نه بیماریهای واگیر و عفونی بلکه بیماریهای غیرواگیر است که معمولاً با عادات غذایی نامناسب مرتبط هستند.
امنیت غذایی به مفهوم وجود امکان دسترسی همه مردم در تمام اوقات به غذای کافی است که بتوانند زندگی سالمی داشته باشند. این تعریف جامعی است که در سطح بینالمللی هم پذیرفته شده است. امنیت غذایی بر سه عنصر موجود بودن غذا، دسترسی به غذا و پایداری در دریافت غذا تأکید دارد. ایجاد و حفظ امنیت غذایی، امروزه حتی بیش از مفهوم کلی امنیت در جامعه بینالمللی پذیرفته شده است.
اهمیت تولید غذای سالم بر هیچ کس پوشیده نیست. غذای سالم باید عاری از مواد زیانبخش و مضر و متشکل از اجزای مفید برای سلامت انسان باشد. در این جهت باید نیازهای غذایی انسان به شکل کاملاً ایمن تولید شده و باعث افزایش کیفیت محیط زیست و منابع طبیعی گردد.
این اهمیت از این وجه نیز معتبر میگردد که سلامت افراد عضو یک جامعه، متضمن سلامت همان جامعه خواهد بود و انسان سالم که کالبد سالم داشته، روح سالم نیز خواهد داشت ومجموعه این افراد، جامعهای را شکل میدهند که روح و جسم اجتماعی سالمی دارد.
امید است با همکاری صاحبان صنایع و دست اندرکاران ذیربط با توجه ویژه به موضوع فرهنگ سازی، تولید و مصرف غذای سالم در کشور به یک نهضت عمومی تبدیل گردد.
*علی زندی
مدیر روابط عمومی پنجمین جشنواره ونمایشگاه غذای سالم