کمیسیون استاندارد ویژگیها و روشهای آزمون نان بستنی
فهرست مطالب
هدف
دامنه کاربرد
تعریف
ویژگیها
ناپذیرفتنی
بستهبندی و نشانهگذاری
نمونهبرداری
روشهای آزمون
پیشگفتار
استاندارد ویژگیها و روشهای آزموننان بستنی بوسیله کمیسیون فنی مربوطه تهیه و تدوین شده و در دویست و چهل و سومین کمیته ملی استاندارد کشاورزی و غذایی مورخ 77/12/16مورد تایید قرار گرفته، اینک به استناد بند 1ماده 3قانون اصلاحی قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمنماه 1371بعنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد.
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع و علوم، استانداردهای ایران در مواقع لزوم مورد تجدیدنظر قرارخواهند گرفت و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه واقع خواهد شد.
بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدیدنظر آنها استفاده نمود.
در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه حتیالمقدور بین این استاندارد و استاندارد کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منابع زیر تهیه گردیده است.
-1استاندارد شماره(( 592ویژگیهای ویفر، چ 5ت 1373-3))
2-BIS 2397 - 1988
Specification for Wafers
3-TSE 7474 - 1989
WAFERS
4-SamuelA. Matz, PH.D. 1960
Bakery Technology and Engineering The AV Publishing CO, INe
5-W.H.Smith 1972
Biscuits Crakers and Cookies Applied Science publishers. LITD London
ویژگیها و روشهای آزمون نان بستنی
-1هدف
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی، بستهبندی، نشانهگذاری، نمونهبرداری و روشهای آزمون نان بستنی میباشد.
-2دامنه کاربرد
این استاندارد برای نان بستنیهایی که در واحدهای صنعتی و سنتی تولید میشود کاربرد دارد.
-3تعریف
نان بستنی - نان خشک نازک مخصوصی است که به اشکال مسطح، قیفی و غیره تولید میشود و دارای ویژگیهای مذکور در این استاندارد میباشد.
-4ویژگیها
-1-4مواد اولیه نان بستنی عمدتا" شامل آردگندم و آب است و همراه با آن تخممرغ، امولسیفایرها، روغن، بیکربنات سدیم و بیکربنات آمونیم نیز بکار برده میشود. علاوه بر مواد فوق میتوان مواد زیر را نیز در فرمول آن بکار برد. شکر، نشاسته، نمک، شیرخشک، آردسویا، آردتخمپنبه، آردذرتجوانه گرفته شده، پودر کاکائو، مخمر غیرفعال، کارامل، بیکینگپودر و اجزای تشکیل دهنده آن.
-2-4ویژگیهای آردگندم - ویژگیهای آردگندم مناسب برای تولید نان بستنی بشرح جدول شماره 1(طبق استاندارد ملی شماره 103) میباشد.
-3-4ویژگیهای عمومی نان بستنی - نان بستنی باید بطور کامل و یکنواخت پخته شده، خشک، ترد، بدون بو و دارای بافت متخلخل یکنواخت باشد. سوختگی، لک، کپکزدگی و ترکخوردگی در آن مشاهده نشود. بو و طعم نامطلوب نداشته و ضخامت آن یکنواخت باشد.
-4-4ویژگیهای شیمیایی نان بستنی - این ویژگیها باید مطابق شرح مندرج در جدول شماره 2باشد.
-5-4ویژگیهای میکربی نان بستنی - این ویژگیها باید مطابق شرح مندرج در جدول شماره 3باشد.
-5ناپذیرفتنی
استفاده از بوراکس 1 و رنگهای مصنوعی در نان بستنی مجاز نمیباشد.
-6بستهبندی و نشانهگذاری
-1-6بستهبندی نان بستنی باید طوری باشد که از شکستگی یا آسیبهای فیزیکی جلوگیری نموده و آن را از جذب و دفع رطوبت، بو، چربی، تندی طعم و تأثیر سایر عوامل خارجی حفظ نموده و از نظر اندازه و شکل مناسب و باز کردن آن آسان باشد.
نان بستنی باید در لفافهای سلوفان، پلیاتیلن ، پلیپروپیلن بستهبندی گردد و در جعبههای مقوایی، چوبی یا پلاستیکی با لایه داخلی نفوذناپذیر آب و روغن قرارگیرد.
وزن بستهها میتواند 500گرم با کسر وزن قابل اغماض بشرح ذیل باشد:
تا 100گرم 7درصد
300-100گرم 6درصد
500-300گرم 5درصد
-2-6نشانهگذاری - مواد زیر باید بطور وضوح و روشن روی بستههای نان بستنی نوشته شود.
-1-2-6نام و نوع محصول
-2-2-6نام و نشان تولیدکننده
-3-2-6شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
-4-2-6نام مواد متشکله
-5-2-6وزن خالص
-6-2-6شماره سری ساخت در صورت امکان روی بستههای نان بستنی و در غیراینصورت برروی کارتن الزامی است.
-7-2-6عبارت ساخت ایران
-8-2-6 تاریخ تولید و تاریخ انقضای مصرف
-9-2-6شرایط نگهداری
-7نمونهبرداری
نمونهبرداری نان بستنی مطابق استاندارد ملی شماره 2836(نمونهبرداری فراوردههای کشاورزی، بستهبندی شده که مصرف مواد غذایی دارند)، میباشد.
-8 روشهای آزمون
-1-8ارزیابی تردی: ارزیابی تردی، بو، طعم از طریق آزمونهای حسی انجام میگیرد.
-2-8روشهای آزمون شیمیایی
-1-2-8اندازهگیری رطوبت مطابق استاندارد ملی شماره 2705(روش اندازهگیری رطوبت غلات و فراوردههای آن به روش معمولی) میباشد.
-2-2-8اندازهگیری خاکستر غیرمحلول در اسید - مطابق استاندارد ملی شماره 37(ویژگیهای بیسکویت) میباشد.
-3-2-8اندازهگیری -pHمطابق استاندارد ملی شماره 37(ویژگیهای بیسکویت) میباشد.
-3-8روشهای آزمون میکربی
روشهای آزمون میکربی نان بستنی بشرح استانداردهای زیر میباشد.
-1-3-8شمارش کلی باکتریهای هوازی مزوفیل طبق استاندارد ملی شماره 356ایران
-2-3-8اشریشیا کلی طبق استاندارد ملی شماره 2946ایران
-3-3-8کلی فرم طبق استاندارد ملی شماره 437ایران
-4-3-8کپک و مخمر طبق استاندارد ملی شماره 997ایران
یادآوری (1)
ابتدا یک گرم از نمونه انتخاب شده همگن (حدودا 20گرمی) را در 100میلیلیتر محلول رقیقکننده ریخته به مدت 15دقیقه به کمک شیکر یکنواخت نمایید. (رقت 10-2)، سپس 10میلیلیتر از آن توسط پیپت سر صاف به حجمهای مساوی 2 میلیلیتر در 5پلیت توزیع و به روش پورپلیت در محیط پلیت کانت آگار (Plate count agar) به مدت 72ساعت در حرارت 32درجه سلسیوس کشت داده و بعد از شمارش پرگنههای همه پلیتها، گزارش مربوطه را طبق استاندارد شماره 356محاسبه و تنظیم نمایید.
چاپ اول
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تنها سازمانی است در ایران که بر طبق قانون میتواند استاندارد رسمی فرآوردهها را تعیین و تدوین و اجرای آنها را با کسب موافقت شورایعالی استاندارد اجباری اعلام نماید. وظایف و هدفهای موسسه عبارتست از:
( تعیین، تدوین و نشر استانداردهای ملی – انجام تحقیقات بمنظور تدوین استاندارد بالا بردن کیفیت کالاهای داخلی، کمک به بهبود روشهای تولید و افزایش کارائی صنایع در جهت خودکفائی کشور- ترویج استانداردهای ملی – نظارت بر اجرای استانداردهای اجباری – کنترل کیفی کالاهای صادراتی مشمول استانداردهای اجباری و جلوگیری از صدور کالاهای نامرغوب به منظور فراهم نمودن امکانات رقابت با کالاهای مشابه خارجی و حفظ بازارهای بین المللی کنترل کیفی کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری به منظور حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب خارجی راهنمائی علمی و فنی تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان – مطالعه و تحقیق درباره روشهای تولید، نگهداری، بسته بندی و ترابری کالاهای مختلف – ترویج سیستم متریک و کالیبراسیون وسایل سنجش – آزمایش و تطبیق نمونه کالاها با استانداردهای مربوط، اعلام مشخصات و اظهارنظر مقایسهای و صدور گواهینامههای لازم ) .
موسسه استاندارد از اعضاء سازمان بین المللی استاندارد می باشد و لذا در اجرای وظایف خود هم از آخرین پیشرفتهای علمی و فنی و صنعتی جهان استفاده می نماید و هم شرایط کلی و نیازمندیهای خاص کشور را مورد توجه قرار می دهد.
اجرای استانداردهای ملی ایران به نفع تمام مردم و اقتصاد کشور است و باعث افزایش صادرات و فروش داخلی و تأمین ایمنی و بهداشت مصرف کنندگان و صرفه جوئی در وقت و هزینه ها و در نتیجه موجب افزایش درآمد ملی و رفاه عمومی و کاهش قیمتها می شود.
رئیس
دانشگاه زنجان
فوق لیسانس صنایع غذایی
عسگری - اسکندر
اعضاء
شرکت صنعتی مینو – خرمدره
لیسانس تغذیه
پیوندی – محمدرضا
دانشگاه زنجان
دکترای شیمی
ترابی - سید علی اصغر
آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان
لیسانس تغذیه
رستمخانی - مهدی
دانشگاه زنجان
دکترای فیزیک
صرافی - محسن
اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان زنجان
لیسانس میکروبیولوژی
صنعتی منفرد – بهرام
دبیر
اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان زنجان
لیسانس میکروبیولژی
مقدمی - شهپر